Hétfőtől mérsékelt meleg

Lezárul a hosszan tartó hőségperiódus az előttünk álló hét elejére és mérsékelt meleg váltja.


Az erős kánikula visszaszorul Dél-, Délkelet-Európába, a mi légköri helyzetünket pedig az Atlanti-óceán felől érkező változó nedvességtartalmú, viszonylag meleg léghullámok alakítják.
Az országban az augusztus eleji átlagnak közel megfelelő hőmérsékletekre van kilátás a hét első felében.

Részletes előrejelzés:
Hétfőn, a hidegfront mögött már mérsékelten meleg, nyári időre készülhetünk. Hajnalban változóan felhős égbolt várható és 16, 21 fok közötti minimumok. Napközben sok napsütés, többnyire 27-30 fok körüli hőmérsékletek és élénk északias légmozgás lesz a fő jellemző. A nagyobb zivatargócok az ország határain kívül maradnak, de egy-egy zápor, zivatar előfordul a délutáni órákban.

Kedden hajnalban változóan felhős égbolt várható, nyugaton egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat. A minimumok 11,21 fok közé csökkennek. Napos-felhős időszakok váltakoznak, a legmelegebb órákra 24,30 fokig melegszik a levegő hőmérséklete. Változó irányú, mérsékelt légmozgás lesz a jellemző. Csapadék kis területre korlátozva leginkább a nyugati és északi megyékben alakulhat ki.

mérsékelt meleg idő
08.03: Szerdai időkép – meteoeradar

A hét első fele tehát nyugodtabb, erős kánikulától mentes napokat ígér, noha a hőmérő higanyszála a több órás napsütés mellett nem egy helyen a 30 fokot is elérheti, így hőségnapok előfordulhatnak. Az ország teljes területét lefedő kánikula azonban hétfőn, kedden egészen biztosan nem lesz és csak kevés helyet érintően lehet zápor vagy zivatar.
Szerdára kissé fokozódhat a meleg, ekkor délkeleten újra 32-33 fokig melegedhet a levegő, viszont a hét közepétől újra nőni kezd a zápor, zivatarhajlam, újabb frontzóna közelíti meg országunkat nyugat, északnyugat felől.
A hét második felében is marad a záporokra, zivatarokra hajló jelleg, és csökken átmenetileg a nappali felmelegedés mértéke a frontok átvonulását követően. Csütörtökön többnyire 30 fok alatt alakulnak a maximumok.
Az éjszakák kellemes hőmérsékleteket ígérnek, felfrissülhetünk valamelyest az előző napokhoz képest, de napközben a növekvő nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük a levegőt, ami ronthat az elviselhetőbb hőérzeten.

Borítókép: Góbi István, előrejelzés: Pap Áron