Visszatér a hőség

Egy mérsékelten meleg hét után újra erőteljes felmelegedés veszi kezdetét és visszatér a hőség:

Pénteken még frissítően hat a 14-16 fokos hajnal és napközben is 30 fok alatt maradnak a maximumok, hétvégén viszont egy Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalára kerülünk.
A szombati napon ennek hatására déliesre vált a légmozgás, először csak a nyugati tájakon, majd vasárnap már az egész ország területén. A felélénkülő széllel egyre melegebb légtömegek kezdik kitölteni a Kárpát-medencét, hétfőtől kezdődően pedig ismét hőségre készülhetünk.

Szombaton napos-gomolyfelhős égbolt lesz a jellemző, nyugaton élénk délies, keleten mérsékelt keleties légmozgással. A 14-17 fokos hajnali hőmérsékletek után 26-30 fokos csúcsértékeket mérhetünk. Csapadék nem valószínű.
Vasárnap nyugat felől erőteljes gomolyfelhősödés tapasztalható és az északi tájakon elszórt záporok, zivatarok húzódnak ismétlődő jelleggel kelet, észak-kelet felé a hétfői napra átnyúlóan.
Fülledt, meleg idő várható 28-33 fok közötti hőértékekkel és heves kísérőjelenségek is létrejöhetnek a zivatarok útvonalán.

Hétfőtől mérséklődik az éjszakai lehűlés és visszatérnek egyre nagyobb területre a trópusi, azaz 20 fok körüli és feletti hőmérsékletű éjszakák és fokozódik a hőség. Hétfőn 31-37, kedden 30-38 fok közé emelkednek a maximumok.
Nedvesebb lesz olykor a levegő és növekszik a zivatarhajlam, hiszen kedden elérhet minket a nyugatra hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza, ami egyben a hőmérsékletek megtorpanását is eredményezi.

visszatér a hőség
07.26, hétfő – Visszatér a hőség – Wxcharts

Részletes 2 napos előrejelzés

Borítókép: Ann-Katrin Schiweck