Szárazabb napok, emelkedő hőértékek

Jelenleg egy hidegfront érinti országunkat észak felől és egy tőlünk nyugatra található anticiklon peremterülete válik uralkodóvá a medencében.

Szárazabb napok következnek, szerdától csökken a csapadékhajlam a keleti tájakon is, noha teljesen nem szűnik meg a kialakulási esélyük.

Részletes előrejelzés:
Szerdán a Dunántúlon helyenként zavartalan napsütés, kiváló strandidő ígérkezik, míg a Dunától keletre sok lesz a gomolyfelhő, kezdetben záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat ezeken a tájakon, viszont nem lesz kiterjedt csapadéktevékenység. Az északi, északnyugati szél, az ország középső megyéit kivéve, gyakran megélénkül.
A legmelegebb órákban 25-30 fok közé emelkednek a csúcsértékek.

Csütörtökön nagyrészt a napsütés és a fátyol-, illetve gomolyfelhők lehetnek a mérvadóak, melyekből kis körzetet érintő zápor, zivatar fordulhat elő, nagyobb eséllyel az észak-magyarországi tájakon. A légmozgás mérsékelt marad, csak az esetleges zivatarfelhők környezetében erősödhet meg. A minimumok 10-17, a maximumok pedig 25-29 fok között szóródnak.

Screenshot 20210720 235820
07.22: Csütörtöki időkép – OMSZ

Pénteken, a csütörtöki naphoz hasonló jellemzőket sorolhatunk: változóan felhős égbolt és 14-19 fok közötti minimumok várhatóak hajnalban.
A nap folyamán a napos-gomolyfelhős ég mellett északon, észak-keleten egy-egy záporra, zivatarra számítani lehet. A maximális hőértékek 25-30 fok között maradnak, az észak-keleti szél pedig felélénkül időszakosan.

Hétvégén is hasonló marad a légköri alaphelyzet: a napos-gomolyfelhős ég mellett csak elvétve lehet zápor vagy zivatar, de vasárnap akár hevesebb zivatargóc kialakulása sem kizárt, elsősorban nyugaton, észak-nyugaton.
A délies szél szombaton még csak a Dunántúl északi felén, vasárnap ellenben már nagy területen megélénkül, zivatarok környezetében rövid időre viharossá is fokozódik.
A nappali felmelegedés mértéke erősödik, de többnyire 30-34 fok körül alakul.

Borítókép: Hardy Schulz
Előrejelzés: Pap Áron