06.19-23: Fokozódó, tartós hőség zivatargócokkal

A 2021-es nyár első hőhulláma igencsak tartósnak bizonyul:

a felénk érkező afrikai eredetű légtömegek hatására napról napra erősödik a nappali felmelegedés mértéke. Hétvégén egyre többfelé megközelítjük a 34-35 fokot és ezzel még nem lesz vége! Jövő hét elején tovább erősödik a kánikula, helyenként 36-37 fok köré melegedhet a levegő és a hőmérsékletek tetőzése (jelenlegi mutatók szerint) csak a jövő hét közepére várható.

Mivel növekszik a levegő nedvességtartalma is, ezért az éjszakák egyre kevésbé hoznak felfrissülést. A minimumhőmérséklet éjszaka sem süllyed 20 fok alá, ebből kifolyólag a napi középhőmérsékletek vasárnaptól kezdődően meghaladhatják a 27 fokot!

Az időjárás tekintetében nem lesz nagy változás, napsütés, fátyol- és gomolyfelhők megjelenése valószínű, ugyanakkor lokális zápor, zivatargóc előfordulása bármelyik nap lehetséges hétvégén is, de nagy területet érintő viharok még nem ígérkeznek.

tartós hőség zivatarokkal
06.19, szombat délután: keleten zivatarok kialakulása várható – Windy

A következő hét elején növekszik majd érdemben a légkör nedvességtartalma, hiszen ekkor egy ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontzóna áramlási mezejébe kerülünk, ezért megnő a viharos zivatargócok kialakulási esélye, különösen a délutáni, esti, éjszakai időszakban. Előfordulhat szervezettebb zivatarrendszerek kialakulása is, jégesővel, felhőszakadással, szélviharokkal.

Előrejelzés: Pap Áron, borító: OMSZ

2 napos időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.