06.18-20: Kánikula – pénteken részleges, szombattól országos hőség

Folytatódik a napos, száraz, meleg idő és napról napra tovább fokozódik a hőség országos szinten.

Pénteken gyengén felhős lesz az égbolt, a levegő hőmérséklete már a hajnali időszakban is jellemzően 15-19 fok közé tehető. Mérsékelt észak-keleti légmozgás várható, északon élénkebb lökésekkel. A hőmérő higanyszála legtöbb helyen 30-33 fok közötti értékeket mutat majd a legmelegebb órákban. Az ország középső sávjában, a Kisalföldön, a főváros térségében, valamint az Észak-Alföldön, ettől egy-két fokkal magasabban tetőzhetnek a hőmérsékletek, az Országos Meteorológiai Szolgálat 6 megyére adott ki figyelmeztetést hőség miatt.

A szombati nap első felében kevés felhő takarja majd az eget, a hajnali hőértékek 16-20 fok közelében maradnak. Sokat fog sütni a nap és gyorsan emelkednek majd a hőmérsékletek.

országos kánikula
06.19, szombat: Országos kánikula – Wxcharts

Országos kánikula alakul ki hétvégére, szinte mindenhol 30 fok fölé szökik a hőmérő higanyszála, de néhol 34-35 fokos (már-már) kellemetlen hőségre is számítani kell! Délután megjelennek foltokban a fátyol- és gomolyfelhők. Az ország keleti felén egy-egy frissítő zápor is kialakulhat kis körzetekben, illetve a zivataros tevékenységekhez is adottak lesznek a feltételek.

Vasárnap – a szombati nap mintájára – gyengén felhős, napsütésben gazdag forró napunk lesz. A korai 17-22 fokos minimumok után pár órával 31-35 fok közeli maximumokra készülhetünk. Keleten időnként megélénkül az észak-keleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Délután a környező országokban megjelennek a zivatarok, egy-egy cella tehát besodródhat a határmenti részekre, de alapjaiban a hét utolsó napjának időjárását nem ez jellemzi még.

Borítókép: Góbi István fotója alapján