Extrém és tartós hőhullám az USA-ban

Hőségriasztás van érvényben az USA dél-nyugati államaiban, több helyen 45 fok fölött vannak a hőmérsékletek.

A héten több, mint 40 millió amerikai áll 38 fok fölötti hőhullám célkeresztjében, emellett a dél-nyugati államok foltokban 48 Celsiust is mérnek! Az előrejelzések szerint hosszan tartó forró, száraz időszak következik. Ez tovább fokozza az aszály mértékét, ami már-már elérte a “szélsőséges” kategóriát és aggodalomra ad okot a száraz aljnövényzet tűzveszélye is.

Az ilyen extrém hőmérsékletek gazdasági és egészségügyi szempontból is súlyos problémákat okoznak.Texasban például, ahol a meleg már nem olyan szélsőséges, az állam villamosenergia-hálózat-kezelője arra kérte a lakosokat, hogy minimalizálják energia-fogyasztásukat.

Las Vegas-ban az előrejelzések szerint szombatig 45 fokos maximumok vagy annál magasabb hőmérsékletek várhatóak és hajnalonként is 30 fok fölött maradnak a minimumok” – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Hasonló ötnapos maximális hőmérsékleti szakasz mindösszesen ötször fordult elő 1937-ig visszamenően.
A rekordértékek Nevada és Arizona száraz, sivatagos területein is veszélyben vannak, ahol ezidáig 51,6 és 53,3 fokos csúcshőmérsékletek születtek. Mindkettőt 1994. június 29-én regisztrálták.

Borítókép: Scott Duncan