06.16-20: Száraz, meleg periódus, lokális záporokkal

Időjárásunkat egyre inkább a dél, délnyugat felől betüremkedő, magassági gerinc és anticiklon alakítja, mely együttesen kedvez a felhőoszlató, leszálló légmozgások kialakulásának.

Kifejezetten száraz periódus áll előttünk.


Napokon keresztül nem várható kiterjedt csapadéktevékenység, csak elvétve képződhet adott ponton egy-egy zápor, zivatar, viszont nem ez lesz a jellemző.

Az előttünk álló napokban, részleteiben tekintve egyhangú, zömében napsütéses idő mutatkozik. Kevés gomoly- és fátyolfelhő jelenhet meg és csak kis körzetekben hízhatnak akkorára a gomolyok, hogy nyári zápor, zivatar forduljon elő. Az ország túlnyomó részén a napsütés és a száraz idő lesz a meghatározó.
Az éjszakák egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a vízpartokon és a nagyobb városokban a hétvége felé haladva trópusi éjszakákra célszerű készülni, azaz a legalacsonyabb hőmérsékletek nem süllyednek 20 fok alá.
A napi maximumok emelkednek, erősödő kánikula kezdődik, sokfelé 34-35 fok köré szökik a hőmérő higanyszála. Természetesen a tűző napon ennél jóval melegebb lehet, különösen a városokban, az aszfalt és az épületek, hőszigetek hatására!
A napi középhőmérsékletek péntektől egyre többfelé meghaladhatják a 25, valamint hétvégétől helyenként a 27 fokot.

száraz, meleg periódus
Száraz periódus, kánikula – OMSZ

A kánikula nagy valószínűséggel a jövő hét első felében is folytatódik, fülledt hőségre számíthatunk, ugyanakkor növekszik a levegő nedvességtartalma, ezzel együtt pedig a viharos zivatargócok kialakulási esélye is! Az időjárási modellek hétfő délutántól jeleznek előre nagyobb területet érintő konvektív, villámokkal kísért csapadék érkeztét!

2 napos részletes időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.

Előrejelzés: Pap Áron