05.18-22: Kicsit szeles, kevésbé csapadékos folytatás

A hét további napjain változékony, szeles, az átlaghoz képest hűvös időben lesz részünk, délutánonként záporokkal, egy-egy zivatarral.

Kedden a (hétfői napon áthaladó) ciklon még hullámot vet az észak-keleti tájak fölött és arra szinte egész nap csapadékos marad az idő.

csapadékos, szeles idő
Észak-keleten csapadékos, másutt szeles, napos kedd – OMSZ

Másutt derült lesz a keddi hajnal, a korai hőértékek 7 és 12 fok között váltakoznak. A délelőtti napsütés után észak felől fátyol- és gomolyfelhők érkeznek és szórványosan, kis területen, záporok is kialakulhatnak a napos időszakok kellett. Az észak-nyugati szél egész nap erős marad, az ország középső sávjában viharossá fokozódik, kivételt a dél-nyugati megyék képeznek. A legmelegebb órákra 17 és 20 fok közé emelkednek a hőmérsékletek. Késő délután nyugaton újabb záporok, zivatarok alakulnak ki.

Szerdán folytatódik a borongós idő. Esőzés délelőtt főként a Dunántúlon, majd a nap előrehaladtával a déli megyékben várható észak-kelet felé terjeszkedve, ahol már az ég is megdörren helyenként. Élénk észak-nyugati szél fog fújni, ami délután a nyugati területeken tovább erősödik. A legmelegebb órákban 14-20 fok közeli értékeket mérhetünk.

Csütörtökön hajnalban az Alföldön csapadékosan indul a nap, máshol fátyolfelhők szűrik a napsütést. A déli óráktól viszont észak felől ismét beindul a zivatartevékenység, lokálisan többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A északias szelet nagy területen viharos lökések kísérik majd. A hőmérsékleti maximumok 15-21 fok között mérhetőek.

Pénteken a hét legszárazabb napja ígérkezik, de a derült égbolt együtt jár a hűvös hajnalokkal, ugyanis a korai hőmérsékletek 4 és 9 fok közé esnek vissza. Délelőtt sok napsütés valószínű, viszont a délutáni fátyolfelhők megjelenése sem utal érdemi csapadékra. A nap folyamán déliesre fordul a szélirány, így a levegő hőmérséklete is emelkedésbe kezd.

Szombaton újabb hidegfront körvonalazódik az északi tájakon záporokkal, így az időjárásban számottevő változás hétvégére nem várható, viszont a jövő héten emelkedni fognak a hőmérsékletek!

Borítókép: Györkő Zsombor