04.23-25: Hétvégére szárazabb légtömegek érkeznek

A csütörtöki hidegfront hamar átvonul és mögötte szárazabb léghullámok érkeznek hétvégére:

Pénteken hajnalban 0 és +8 fok között alakulnak a minimumok. Csapadék már csak a déli, dél-keleti megyékben várható, majd az eső a reggeli órákban mindenfelé megszűnik. A délelőtti napsütést csak néhol zavarhatja gomolyfelhőzet, délután viszont a fátyolfelhők sokasodnak, de gyenge csapadék csak az észak-keleti tájakon alakulhat ki. Többfelé megélénkül az északias légmozgás, a nap második felétől erős lökésekkel társulhat. A hőmérsékleti maximumok 10-16 fok közelében tetőznek.

Szombaton csípős hajnalra és derült égboltra tekinthetünk fel, a levegő hőmérséklete -2, +5 fok közé hűl. A fagyzugos északi tájakon kis körzetekben fagypont alá kerülnek tehát az értékek, de országos szinten nem ez lesz a jellemző. Napközben sokat fog sütni a nap, a déli országrész szinte zavartalan napsütést tudhat magának, egyedül észak-keleten fordulnak elő gomolyfelhők. Északias, változó irányú mérsékelt légmozgás alakul ki, a legmelegebb órákban 12, 16 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.

hétvégére szárazabb légtömegek érkeznek
Április 24: hétvégére várható időkép – OMSZ

Vasárnap már nagyobb lesz a felhőborítottság a szombati naphoz képest, a hajnali minimumok -1,+7 fok között alakulnak. Délelőtt a változóan felhős égbolt mellett foltokban süthet ki a nap, majd délután tovább vastagszik a gomolyfelhőzet és az északi tájakon kisebb eső, egy-egy zápor is előfordul szórványosan. A mérsékelt északias szelet élénk lökések kísérik a nap második felében. Átmenetileg a déli szél is felélenkül, melynek hatására a délvidékeken 17-19 fokig emelkedhet a levegő hőmérséklete, északabbra pedig 10-16 fok között maradnak a hőértékek.

Screenshot 20210422 022224
Vasárnap délutánra várható égkép – meteoeradar