01.07-09: Fokozatos lehűlés veszi kezdetét néhol havazással

A hét második felében téliesebb arcát mutatja majd az időjárás és fokozatos lehűlés kezdődik:

a nappali felmelegedés mérséklődik, éjjelente pedig egyre inkább fagypont alá csökken a hőmérséklet.

lehűlés veszi kezdetét
Lehűlés veszi kezdetét – 01.07, csütörtök (Wxcharts)

Csütörtökön észak-nyugatról hideg áramlat vegyül a másutt még délről érkező enyhe levegővel, így hajnalban -2, +3 fok, délután +3,+6 fok között alakul a hőmérséklet.
A nap első felében még szórványos jelleggel várható kisebb csapadék, nyugaton akár havas eső, ónos eső formájában is, illetve ködfoltokra is számítani kell, majd csökken a felhőzet és a felhőátvonulások mellett többfelé előtűnik a nap.

Pénteken hajnalban ismét változó irányú légmozgás lesz a jellemző, ennek megfelelően az északi részeken -4,-1 fok közé süllyednek a hőértékek, míg a déli megyékben 0,+1 fok mérhető. Nap közben jobbára felhős marad az égbolt, északon, észak-keleten szűrt napsütés lehetséges nyugaton viszont rövid idejű hószállingózás, hózápor is előfordul. A hőmérsékleti maximumok 0 és +4 fok között alakulnak.
Mivel a mediterrán ciklon még mindig jelen lesz a balkáni térség fölött, csapadéktömbje érinteni fogja a déli, dél-nyugati határvidékeket és hőmérséklettől függően havas eső, majd estétől havazás kezdődhet.

Szombatra virradóra a hideg légtömegek a déli részeket is elérik, általában -2, -6 fok közé csökken a levegő hőmérséklete, a fagyzugokban viszont -7,-8 fok is előfordulhat.
Napos-felhős időszakok válthatják egymást, majd dél felől ismét megnövekszik a felhőzet, de szombaton egyenlőre nem mutatkozik csapadék.

Screenshot 20210105 220645
Országos lehűlés: szombatra várható hőmérsékleti értékek (OMSZ)

(Feltételes módot nem véletlenül használunk, mivel a hétvége tartogat még némi bizonytalanságot és a mediterrán ciklonok mozgása igencsak kiszámíthatatlan.
A csapadék halmazállapota, mennyisége és területi lefedettsége fenntartja a változás jogát és az előrejelző modellek is ehhez mérten frissülnek.)

Borítóképünk illusztráció: Györkő Zsombor fotója.