Eső várható több hullámban

A hét első felében egy mediterrán ciklonnak köszönhetően mindennapos lesz az eső változó intenzitással és különböző halmazállapottal:

Hétfőn hajnalban nyugaton ködmezők terjeszkednek, amelyek tartósan megmaradhatnak és felhős, borult égbolt várható, keleten csapadéksávval, másutt elszórt záporokkal. A korai hőmérsékletek 0 és 4 fok között alakulnak.
Nap közben észak-kelet felé húzódó szórványos eső lesz a jellemző, mögötte délen elvékonyodó felhőzettel és élénk keleties légáramlás, ami estére északira fordul.
Délután 5-11 fok közé emelkedik a levegő hőmérséklete, a magasabb értékek dél-keleten lesznek, ahol estére egy csapadékfront felhőzete okoz a Duna vonalától keletre újabb esőzést néhol kiadós (10-20 mm-es) mennyiséggel.

hétfőn is eső várható
Hétfőn este érkező csapadék (wxcharts)

Kedden hajnalban már csökkenni fog a csapadék intenzitása a Tiszántúlon, másutt felhős lesz az ég és 1-5 fok közötti hőmérsékletek mérhetőek.
Délelőtt megélénkül a dél-nyugati szél, a középső országrészben elvékonyodik a felhőzet és foltokban a nap is kisüt. A hőmérsékleti maximumok 5 és 10 fok között alakulnak. Nap közben egyedül észak-keleten fordulhat elő további eső, majd újabb csapadék dél-nyugatról érkezik a késő esti óráktól, ami néhol havas esőbe válthat.

Screenshot 20210103 235408
Keddről szerdára dél-nyugatról érkezik csapadék (ZAMG)

Szerdán hajnalban a ciklon felhőzete a Dunántúlon vonul végig, s mivel észak-nyugaton fagypont közelébe süllyednek a hőmérsékletek, a határmenti részeken havas esőre, a magasabban felvő területeken hóra is számítani lehet a korai órákban.

snowdepth 20210104 00 060
Várható hóvastagság – 01.06, szerda (wxcharts)

Napközben szórványosan, az ország középső tájain valószínű kisebb eső, zápor és az élénk keleti szelet mérsékelt déli légáramlat váltja majd. Estétől a keleti megyékben várható többfelé csapadék, északra pedig vegyes halmazállapottal érkezik, ahol a hőmérsékletek a legmelegebb órákban is csak 2 és 5 fok között mérhetőek. Nyugaton szórványos jellegű ónos eső, havas eső válthatja egymást az éjszaka folyamán.

Csütörtökön hajnalban még sok lesz felettünk a felhő, a megélénkülő, helyenként megerősödő észak-nyugati szél hatására azonban lehűlés kezdődik. Délelőtt egyre nagyobb területen oszlik fel a felhőzet és süt ki a nap, keleten fordulnak elő csapadékos órák, mielőtt teljesen megszűnne az eső.

Screenshot 20210103 235933
Csökkenő felhőzet – 01.07, csütörtök (Windy)