Az enyhe, csapadékos évkezdet télies fordulatot vehet

A 2021-es év enyhe levegővel indít, egész hétvégén élénk, délies légáramlat lesz a jellemző, ami az ország déli felén biztosítja a 6-11 fok közötti maximumokat.

Az északi részeken ennél pár fokkal hűvösebb lesz, hajnalban pedig gyenge fagyás is várható arrafelé.


A Földközi térségben egy mediterrán ciklon tevékenykedik, melynek hatására szombaton ismét csapadékosabbra vált az időjárás. A nyugati megyék fölött megvastagszik a felhőzet, helyenként felerősödik a szél és a Dunántúlon az esti órákban egyre többfelé elered az eső.

Screenshot 20210101 131121
Szombattól ismét csapadékosabb idő várható (ZAMG)


Vasárnap reggel a középső területeken számíthatunk esőre, záporokra, ami észak, észak-kelet felé húzódik, mögötte viszont néhol előtűnhet a nap.

enyhe évkezdet
Vasárnapi csapadék-előrejelzés és enyhe hőfokok (OMSZ)

Jövő héten túlnyomóan felhős, néhol ködös, borult időre van kilátás, napsütés csak elvétve fordul elő, több-kevesebb csapadékkal viszont minden nap lehet számolni.

Hétfőn dél-keleten még 10-11 fok közé emelkedik a levegő hőmérséklete, majd a csúcsértékek csökkenése figyelhető meg. Hétfőn este északira fordul a szél iránya és a hét további napjain is ez dominál leginkább, ami miatt egyre hűvösebbé válnak a napok.

Hétfőn elszórtan alakulhat kisebb eső, a keddi nap időjárását pedig egy Románia felől érkező, nagy kiterjedésű légörvény csapadékfrontja alakítja. Ez a keleti megyékben sok helyen okoz esőt, míg nyugaton szakadozó felhőzet és egy csipet napsütés lesz a jellemző.

Szerdán hajnalban már nagy területen fagypont közébe hűl a levegő, gyenge fagyás is kialakul, napközben pedig +2, +7 fok valószínű. Nyugaton lesz hűvösebb, ahol a csapadék jelenlegi mutatók szerint már síkvidéken is vegyes halmazállapottal érkezhet. A hét második felében az időjárás télies fordulatot vehet és havazásra is esély nyílik!

Borítókép: Györkő Zsombor fotója. Köszönjük!

2 napos részletes előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.