Hidegfronttal zár az óév, meleggel nyit 2021

Már csak néhány nap van hátra a 2020-as óévből, melynek főbb időjárási jellemzőit szeretnénk felvázolni:

Kedden a csapadékzóna és az erős szél elvonulása után viszonylag kellemes időszak köszönt ránk. Elvékonyodik a felhőzet, a déli területeken a nap is kisüt (az északi régiók fölött felhős részek maradhatnak és szűrt napsütés lehet a jellemző).

Délutánra mindenhol mérséklődik a szél és enyhe, 7 és 12 fok közötti hőmérsékletek várhatóak, csakúgy, mint a következő napon.

Szerdán beborul az ég és dél felől egy csapadéktömb érkezik. A kiterjedt felhőzet észak-keleti irányba húzódik és több helyre jelentősebb esőmennyiséget szállít. Délután csökken a csapadékhajlam, de az átmeneti szünet után délről ismét felhők gyülekeznek.

Screenshot 20201229 000344
24 órás csapadéktérkép – 12.30, szerda (Meteologix)

Csütörtökön, az óév utolsó napján, kettősség alakul ki az ország fölött. Dél-kelet felől eső érkezik, de a délies szél hatására melegfront tapasztalható. Észak-nyugaton ezzel szemben északira fordul a szél iránya, megerősödik és hűvösebb levegő áramlik be. Azokon a részeken gyengén felhős lesz az ég és csapadék sem alakul ki, ugyanakkor a kettősség határán az esőbe hó is vegyülhet.

hidegfronttal zár az Óév
Az óév utolsó napján kettősség alakul hőmérséklet terén is (Meteologix)

Szilveszter éjjelén jelenlegi mutatók szerint a derült nyugati tájakon gyenge fagy várható, a Dunától keletre azonban borús, felhős marad az ég változó intenzitású és halmazállapotú csapadékkal.

A front felhőzete várhatóan kelet felé hagyja el újév reggelén az országot és vele együtt fordul a szélirány.
Újév napján élénk délies légárammal melegfront veszi kezdetét és pár fokkal ismét emelkedésnek indulnak a nappali hőmérsékletek.

Screenshot 20201229 000839
Melegfront déli széllel és a távozó csapadék – 2021.01.01 (Windy)

2 napos részletes előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.