12.28: Hétfőn viharos szélre figyelmeztetnek

Magyarországot is érinti a Bella névre keresztelt viharciklon szele, ami vasárnap többezer otthont hagyott áram-ellátás nélkül Angliában, Franciaországban.

Kidőlt fák mindenfelé – Anglia (telegraph.co.uk)

A vihar 80-100 kilométer/órás sebességet ért el szárazföldön és 100-120 km/órát, amikor megtépázta a nyugati partokat – közölte a Metéo France meteorológiai szolgálat.

Magyarországon a déli szél megerősödése hétfőn délutántól várható, de a Kisalföldön már a hajnali órákban is élénk lesz a légmozgás.

A ciklon a nyugati részeket érinti először és egyre nagyobb területen fokozódik viharossá. Síkvidéken 60-85 km/órás szélsebességre kell számítani, míg a magasabban fekvő területeken akár 90-100 km/órás viharos lökések is kialakulhatnak.

erős szél jön hétfőn
Hétfőn délután érkezik a viharciklon (Windy)

Az esti órákban a Dunántúl, éjjel a Duna-Tisza köze, majd kedden hajnalban a keleti megyék lesznek érintettek a legjobban az erős széllel, ami enyhe levegővel árasztja el a térséget.

Hétfőn nap közben az északi tájakon elered néha az eső, délután pedig a viharciklonnal érkezik egy kiterjedt csapadékzóna, ami kelet felé húzódik majd.

Screenshot 20201227 222233
Csapadék is érkezik a széllel (OMSZ)

Kedden reggel a déli megyék fölött már derült égbolt várható és a felhőzet másfelé is gyorsan feloszlik. Egyre több helyen előtűnik a nap, a déli szél viszont még élénk, helyenként erős marad.