Hideget és havat hoz egy hidegcsepp

Egy magassági légörvény, más szóval “hidegcsepp” alakul Oroszország nyugati határszéle felett. Ennek felhőzete Magyarország fölé is megérkezik hétvégén és csapadékot szállít magával.

Halmazállapota eléggé bizonytalan volt ezidáig, viszont az időjárási modellek egyöntetűen kezdik körvonalazni a havazás esélyét.

850temp 20201126 18 036
Hidegcsepp hoz hideget – forrás: wxcharts


Szombaton hajnalban fagypont közeli értékeket mérhetünk és az ország nagy részén folytatódik a héten megszokott hűvös, párás, szürke idő és néhol szitálás, hószállingózás sem kizárt. Az északi, északi-keleti tájakon viszont már érzékelhető lesz a hideg levegő beáramlása, arra napközben is több helyen fagyni fog.

snowdepth 20201126 18 054
Havazás várható az adott területekre – 11.29, szombat

A délelőtti óráktól havazás, havas eső várható főként Szabolcs- és Borsod megye területén, ide 1-2 centiméternek megfelelő hómennyiség érkezhet.

A Dunántúlon a nap második felében megélénkül az északi szél, arra megkezdődik a héten kialakult rétegfelhőzet felszakadozása.


Vasárnap változóan felhős lesz az ég, a derült északi megyékben hajnalra erősebb fagyok alakulnak, akár -6, -9 fokos minimumokra is számítani kell. Másutt +1, -3 fok közötti értékek mérhetőek.

Screenshot 20201127 003221
Hőmérsékleti minimumok, maximumok vasárnap- forrás : OMSZ

Vasárnap délelőtt helyenként a nap is kisüt, de felhős területek is bőven akadnak, ahol további záporok, hózáporok alakulhatnak elszórtan, észak-keletre pedig újabb hóadag ígérkezik. Nagy területen élénk északi szél fúj majd, a levegő hőmérséklete pedig 1 és 5 fok között tetőzik.


A vasárnaphoz hasonlóan helyenként erősebb fagyok alakulnak hétfőn hajnalban is, majd napos-felhős időszakok váltakoznak. Több helyen, a borús részeken egy-egy hózápor, kevés csapadék még előfordulhat a nap folyamán.