Emelkedő hőmérsékletek, köd és szél jellemzi a hét időjárását

A csapadékot okozó felhőzet vasárnap délután már teljesen elvonult, viszont hőmérséklet tekintetében csak szerdától várható érdemi javulás.

Hét elején a kitisztuló égbolt hatására hajnalban gyengén fagyhat, tartós köd és párafoltok képződhetnek az észak-keleti és dél-nyugati területeken.

Screenshot 20201019 064552
Hajnali hőmérsékletek – 10.19, hétfő – OMSZ

Hétfőn és kedden egyaránt -1 és +4 fok között váltakoznak a minimumok, délutánra pedig 12, 17 fok közötti maximumokra lehet készülni és változóan felhős égboltra. A hétfői gyenge légmozgást észak-nyugaton kedden egyre jobban megélénkülő, megerősödő délies szél váltja fel.

850temp 20201018 18 075
Enyhe idő érkezik – 10.21, szerda – wxcharts

Szerdán hajnalban köd és pára ereszkedik az északi tájakra, nap közben felhők takarják leggyakrabban az eget és szűrt napsütés lesz a jellemző. Megerősödik a déli szél, először csak észak-nyugaton, majd az Alföld térségében is. Vele együtt melegebb légtömegek érkeznek, ami a hőmérsékleten is érezhetővé válik: a dél-nyugati határvidékeken már kevéssel 20 fok fölé emelkednek a hőmérsékletek, másfelé 15,19 fok valószínű.

Csütörtöktől megszűnnek a hajnali fagyok, viszont az északi tájakon ismét sokfelé ködössé, párássá válik a levegő. Nap közben a gyengén felhős ég mellett sok lesz a napsütés, nagyobb területen melegszik fel a levegő 20 fokot meghaladóan, azonban az északi megyékben 13-16 fok lehet a maximum. Élénk lesz a dél-nyugati szél, csak a Dunántúl déli megyéiben erősödik fel.

emelkedő hőmérsékletek
10.22, csütörtökre várható hőmérsékletek – wxcharts

Pénteken tartós ködfoltok jelennek meg az ország középső részein és a felhőzet is megvastagszik a nap folyamán. Többfelé megélénkül a dél-nyugati szél, a levegő hőmérséklete északon 13, délen 22 fok között tetőzik.

Ezt követően egy csapadéksáv vonul át az ország fölött, így szombaton borongós időre kell készülni, de nem lesz jelentős mennyiség. A dél-nyugati szél élénk észak-nyugatira vált, amit délután erős lökések is kísérnek és hidegfronti hatás érvényesül.