10.19: Hétfőtől viharos szél várható Madridtól Londonig, akár nevet is kaphat a ciklon

Előrejelzések szerint Nyugat-Európában újabb változás következik az időjárásban, amely a jövő hét elejére viharos körülményeket teremt több országban. Nem kizárható az sem, hogy a ciklon elég erőssé váljon ahhoz, hogy a Franciaországon október 3.-án átsöprő Alex-vihar után, ismét nevet kapjon.

A száraz hétvégét követően az Atlanti óceán északi feléről több ciklon is közelít, esőzést és viharos szelet ígérve Európa nyugati részére. A modellek alapján 50-100 mm csapadék várható vasárnap estétől kezdődően a Brit-szigetek térségében, majd Portugália déli és Spanyolország délnyugati részétől Franciaország nyugati területein át Dánia felé.

121976455 345525876660379 7974605894864248505 n
10.19-21: viharos széllel, esőzéssel érintett területek
forrás: Accuweather

A legnagyobb esőzés az aszály sújtotta Ibériai-félszigeten várható hétfőn és kedden, ahol közel 150-200 milliméternyi csapadék is eshet. (Tudni érdemes, hogy Spanyolország északkeleti részén az elmúlt időszak kimondottan száraznak bizonyult és az aszályos körülmények a tűzvészek kialakulását segítették ezidáig.)

Az esőzés erős, viharos szél kíséretében érkezik, ez a part menti részeken és a magasabban fekvő területeken akár a 100-120 km/órás sebességet is jóval meghaladhatja.

viharos szél
Viharos szél érkezik ismét Európába
forrás : Ventusky

Hétfőn Portugália, kedden Írország és Spanyolország, szerdán pedig Franciaország, Brüsszel és Hollandia lesz a vihar fő célpontja, majd a Baltikum felé irányul tovább.

Magyarországot tehát közvetlenül nem érinti a vihar, viszont szerdán és csütörtökön tapasztalható lesz szélerősödés, valamint a ciklon előoldala meleg levegőt sodor fölénk is a déli légáramlattal.)

Európában a szezon legutóbbi szélviharát Alex néven regisztrálták, amely október elején érkezett. Kárt okozó széllel és nagy mennyiségű csapadékkal söpört végig főként Franciaországon, Olaszországon, ahol földcsuszamlást, árvizeket okozott és 7 ember halálát követelte.

Borítókép: az Alex viharciklon nyomai Franciaországban

Magyarország időjárásának 2 napos szöveges előrejelzését IDE KATTINTVA olvashatja.