Meleg-, majd hidegfront hoz jelentős csapadékot

overview 20221207 00 063

Jelentős mennyiségű csapadékot ígérnek az előrejelző modellek egy mediterrán ciklon kapcsán, melynek hátoldala bizonytalansággal terhelt havazást is eredményezhet!

Részletek: A ködös, felhős-napos csütörtököt követően pénteken hajnalra várható a többközpontú rendszer érkezése dél-nyugatról. Ekkor mind többfelé indul el az eső, ahogy a frontfelhőzet észak, északkelet felé terjeszkedik a nap folyamán. Intenzív csapadékhullásra az északi tájakon lehet számítani a nap második felében, ott nap végéig akár 15-20 mm-t meghaladó mennyiség is lehullhat.

jelentős csapadék érkezik hétvégén
12.09, péntek: az északi területekre jelentősebb mennyiség mutatkozik

A ciklon előoldalán élénk, időszakosan megerősödő dél-keleti szél lesz a jellemző, mely enyhe levegőt szállít az ország fölé. Ennek köszönhetően a hőmérsékleti maximumok széles skálán mozognak: az északi országrészben +3 és +8 fok között alakulnak az értékek, ám a délvidékeken +10, +13 fokig melegszik a levegő.

pentek
12.09, péntek: széles skálán mozognak majd a hőmérsékletek – meteoeradar

Az esti óráktól észak-nyugatira fordul a szél és átmenetileg csökken a csapadékhajlam, ahogy a ciklon kelet felé elhagyja az országot szombat reggelre, ám a déli határvidékeket azonban eléri a rendszer következő csapadékzónája. Napközben leginkább a déli megyékben várható eső, zápor, majd estére az északi megyékre is kiterjed a ciklon felhőzete, éjjel pedig szinte mindenütt esni fog majd. A napi csapadékmennyiség ismét 10-20 milliméter lehet a számok tükrében, de a nehezen előrelátható ciklonok pályája miatt ez az ország határain kívül is maradhat.
Vasárnapra virradóra a ciklon hátoldalára kerülve, illetve az egyre inkább felerősödő északi szél hatására az esőt mindinkább havaseső, majd havazás váltja jelenlegi paraméterek szerint. A felhőzet ugyanakkor szakadozottá válik, így inkább csak szórványosan nyugaton és északon havazhat, illetve az éjszakai órákban az észak-keleti megyék fehéredhetnek ki.(Vastagabb hótakarót a hegyvidéki területek kapnak.)

overview 20221208 00 090
12.11, vasárnap: az esőt havazás váltja – wxcharts