Kedden érkezik a 4. mediterrán ciklon

eso

A viszonylag nyugodt, jellemzően csapadékmentes hétfői nap után kedden délután ismét egy mediterrán ciklon éri el az országot, ami az elmúlt napok immáron negyedik rendszere.

Részletek:
A nap első felében változóan felhős lesz az égbolt, hajnalban pára- és ködfoltokkal, majd a déli óráktól délnyugat felől beborul az ég. Míg keleten, dél-keleten több-kevesebb napsütésre van kilátás, a dunántúli területeken egy újabb csapadékot hozó rendszer okoz egyre többfelé esőt, záporokat. Az előrejelző modellek alapján a dél-nyugati megyékben akár 10-20 milliméternyi esőmennyiség is összegyűlhet nap végére, észak-nyugaton pedig halmazállapotot válthat éjszakára a csapadék! A Kőszegi-hegység csúcsain több centis hóréteg alakulhat ki szerda reggelre.

accprecip 20221121 00 048


A borús területeken élénk, olykor erős délkeleti szél fog fújni és ha kitekintünk határainkon kívülre, több országban, de főként Olaszország területén – ahol a ciklon középpontja átvonul – viharos, 90-120 km/órás széllökések okozhatnak gondokat.

Opera Pillanatfelvetel 2022 11 21 135108 www.windy .com

A szél ereje szerdán mindenhol csillapodik majd, de a ciklon felhőzete az ország fölött marad. Hajnalban még többfelé előfordul eső, zápor, majd a ciklon csapadéktevékenysége fokozatosan kelet, északkelet felé tolódik. A rendszer intenzitása, területi lefedettsége fokozatosan csökken, szórványossá válik és délután megkezdődik nyugat felől a felhőzet felszakadozása.
A maximumok 5 és 13 fok között váltakoznak, a legmagasabb hőmérsékleteket az Alföld hőmérői mutatják majd.

A hét második felében már nyugodtabb, de hűvös idő várható hajnali ködföltökkal, megmaradó rétegfelhőzettel, némi napsütéssel. Hajnalonként -3, +3 fokos értékekre számíthatunk, nappal pedig +4,+9 fokig enyhül az idő.