Már csütörtökön megjelenik a vegyes halmazállapot!

elso ho

A dél felől érkező mediterrán ciklon és az észak-keletről beáramló fagyos levegő hatására vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás az elkövetkező napokban.

Részletek:
Csütörtökön hajnalban 1, 7 fok közötti minimumokkal számoljunk és csökkenő felhőzettel. Dél-keleten még sokfelé esik hajnalban, majd a nap folyamán az északi, észak-keleti tájakon fordulhat elő egy-egy zápor. A maximumok a borús keleti megyékben 5 és 8 fok között váltakoznak, nyugatabbra 9-12 fok valószínű. Többfelé élénk, a keleti oldalon olykor erős lesz az északias szél, mely estére egyre hűvösebb levegőt sodor magával, így a hegyvidékek térségében észak felől az első hópelyhek is megjelenhetnek az esőcseppek között.

csutortok
11.17: a hegyvidékek térségében már csütörtökön megjelenik a vegyes halmazállapot – Windy

Pénteken vastag felhőzet borítja az égboltot, a minimumok észak-keleten egy-két fokkal fagypont alá kerülnek. Másutt +1, +6 fok között maradnak a hőértékek, miközben dél-keletről újabb mediterrán csapadék érkezik. Napközben észak-kelet felé terjeszkedik a ciklon és sokfelé jelentősebb esőt ígér. Nap végére a lehullott csapadék mennyisége helyenként a 20-30 millimétert is megközelíti, leginkább a déli vidékeken. A maximumok 2 és 10 fok között váltakoznak, dél felé növekedve.
Az élénk keleties légmozgást estére erős északi váltja az Alföldön és a beáramló hideg levegő hatására egyre több helyen fagypont közelébe csökken a hőmérséklet. Estére észak-keleten az eső nagy eséllyel halmazállapotot vált a fagyos hőértékek miatt és az előrejelzések jelenleg síkvidékre is havas esőt, hózáporokat, hegyvidéki területekre pedig átmeneti hólepelt ígérnek.

winteroverview 20221117 06 040
Szombaton hajnalban hózáporok váltják északon az esőt