Csapadék érkezik, lehűlés követheti

gfs mslp pcpn frzn eu 7

Csapadékot hozó frontok váltják le a ködös anticiklont, mivel egy többközpontú atlanti ciklon nedvesebb léghullámokat indít meg a kontinens belseje felé.

Előoldalának délies áramlása peremciklont generál a mediterrán térségben, majd a dél-nyugatról érkező ciklon hátoldalán hűvösebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Részletek:
Kedden még sokfelé képződik köd, amely a délelőtt folyamán főként az észak-keleti tájakon marad fenn tartósabban. Helyenként számíthatunk némi napsütésre, ám dél-nyugatról kelet felé egy esőt adó felhőzet is átvonul a nap folyamán. A délies szél a Dunántúlon megélénkül, másutt mérsékelt marad, a hőmérsékleti maximumok 6 és 14 fok között váltakoznak.

accprecip 20221114 00 048
11.15: némi eső már kedden is várható

Szerdán reggel felhős, keleten borús, szórványosan csapadékos idő várható 2, 8 fok közötti minimumokkal. Délelőtt dél-nyugat felől egy mediterrán csapadéktömb húzódik az ország fölé és jelenlegi mutatók szerint az északi tájak kivételével sokfelé mutatkozik eső, záporeső.

mediterrán csapadék jön
11.16, szerda: mediterrán ciklon érkezik – wxcharts

A déli megyékben jelentősebb csapadék is összegyűlhet, ez számokban helyenként 10-20 milliméter közé tehető.

accprecip 20221116 06 018

A legmelegebb órák hőértékei 7, 14 fok közelében alakulnak.
A ciklon kelet felé mozog, így a hátoldalán északira fordul a szél, mely a dunántúli területeken felélénkül. Vele együtt hidegebb levegő érkezik észak-kelet felől, ugyanakkor egy keveredési zóna alakul ki az ország fölött. Ez kissé bizonytalan folytatást mutat, ám pénteken (egy újabb mediterrán ciklonnal) akár az első hópelyhek is megérkezhetnek az Északi-középhegység térségébe.

850temp 20221114 00 102
Hűvösebb légtömegek közelítenek észak-kelet felől