Anticiklon és hidegfront váltakozik

Screenshot 20221109 232001 Windy

Az elmúlt hetek során főként anticiklon uralta az ország időjárását és bár csütörtökön a Martin nevű ex-hurrikán szelei hidegfrontot hoznak, jelentős változás mégsem mutatkozik az előrejelző modelleken.

Részletek:
Csütörtökön csak kisebb körzetekben alakul köd, a minimumok 3 és 9 fok között valószínűek. Felhős, borús idő várható hajnalban északon záporokkal, majd északnyugatról dél-kelet felé egy fölöttünk felszakadozó hidegfronti felhőzet vonul át, ám csapadékot csak kevés helyen és kis mennyiségben okoz. Az élénk délies szelet mindinkább északias váltja, a hőmérsékleti csúcsértékek 10, 17 fok között váltakoznak.

overview 20221109 00 039
11.10, csütörtök: a frontfelhőzet kettészakad – wxcharts

Pénteken általában +1, +8 fok közötti értékeket mérhetünk hajnalban, de a hidegfront átvonultával a fagyra érzékeny helyek minimumai 0 fok közelébe kerülhetnek. Több felhő, erősebb széllökések és egy-egy zápor a keleti tájakon mutatkozik, majd inkább csak fátyolfelhőzet szűri a napsütést. Élénk északi szél kíséretében 12, 14 fok közelében tetőznek a maximumok és egy újabb anticiklon érkezik fölénk.

Szombaton ismét hűvössé, helyenként fagyossá válik a hajnal, a minimumok -1, +5 fok közé csökkennek és ezek az értékek egy-két fokot emelkedve állandósulnak az azt követő napokban is.
Nagy területre visszatér a köd, a pára és a nappali rétegfelhőzet, mindamellett napos időszakok is előfordulnak.
A déli órákra hétvégén 9, 15 fok valószínű, majd jövő hét elején 6 és 12 fok között maradnak a hőmérsékleti maximumok.
Szélerősödés jövő keddtől várható, viszont a szélirány délies marad, így jelentősebb lehűlés a közeljövőben sem mutatkozik!

Screenshot 20221109 232732 Opera
OMSZ adatok

Radar