Martin erős viharként vette célba Európát

AddText 11 07 11.01.44

Martin múlt szerdán az atlanti szezon hetedik hurrikánjaként kapott nevet, majd csütörtök délután poszttrópusi rendszerré alakult át.

Az átmenet akkor történt, amikor a vihar hidegebb vizek fölé érkezett és egyesítette erőit egy Kanada keleti része felől érkező ciklonnal, majd Európa felé vette az irányt.

martin 1
A Martin hurrikán útvonala – forrás: NOAA

Az ex-Martin a kontinenshez közeledve jelentős hullámmagasságokat generált az Atlanti-óceán nyílt vizei felett, de viharos széllökései több napon át hatással lesznek Északnyugat-Európára.
Miközben heves esőzéseket okoz Írország és az Egyesült Királyság területein, valamint viharos széllel érinti Portugália, Spanyolország és Franciaország egyes részeit, a kontinens nagy részét újra enyhe időjárás lepi el a déli áramlásnak köszönhetően.

Távolabbi időjárási tényezőket figyelve elmondható, hogy Európa időjárásában egyelőre nem várható jelentős téli fordulat. Valószínű, hogy a melegebb időjárás november közepéig kitart, sőt lehetséges, hogy ezt követően is változások nélkül marad fenn újabb egy hétig!

3 napos időjárás-előrejelzés Magyarországra