Egyre ködösebb reggelek

landscape 4547734 1920

A hajnalok egyre ködösebbé válnak egy többközpontú anticiklonnak köszönhetően, mely dél felől érezteti hatását október utolsó harmadában.

Ennek fő jellemzői most a mérsékelt légmozgás, a ködös, párás, rétegfelhős idő és a viszonylag enyhe hőmérsékletek. Északról ugyanakkor egy hullámzó frontrendszer zavarja meg az időjárást, ez hétfő este és a keddi napon hoz fölénk némi csapadékot, majd egyre inkább az anticiklon érvényesül és a ködös területek növekednek.

Részletek:
Hétfőn a minimumok 6 és 14 fok között mérhetőek és változóan felhős lesz az égbolt. Az északi tájakon párás, ködös lesz a hajnal, ami néhol tartósan megmarad. Ezt követően az ország északi felén felhős égbolt mutatkozik, ott gyenge eső, zápor is kialakul, másutt szűrt napsütés lesz a jellemző. Többször megélénkülő délnyugati szél fog fújni, a maximumok 15 és 25 fok között váltakoznak. Az esti órákban megérkezik észak-nyugat felől a frontfelhőzet, mely akár zivatarokat is hozhat.

overview 20221023 00 045
10.24, hétfő: Frontfelhőzet hoz szórványos csapadékot

Kedden hajnalra ismét az északi területen képződik köd, a minimumok 7 és 12 fok között alakulnak. Napközben vastag felhőzet takarja majd az országot, melyek szórványosan, több tájegységre is csapadékot adnak, majd délután észak-nyugat felől tisztul az ég. Leginkább mérsékelt, olykor megélénkülő nyugatias légáramlás várható, a hőmérsékleti csúcsok 16 és 21 fok között váltakoznak.

Szerdától minden tájegységen és nagy területen sűrű köd telepszik meg. Ez helyenként csak nehezen oszlik fel és a mögötte képződő rétegfelhőzet is egész napos maradhat.

Ködös reggelek jönnek
Tartósan ködös reggelek jönnek – windy