10.21: Fagyos lesz a péntek reggel

leaves 3845315 1920

A szerdai hidegfront után pénteken kimondottan fagyos hajnalra ébredhetnek a keleti tájak.

A szerdán szinte észrevétlenül átvonuló hidegfront mögött hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe és már a nap folyamán csökken a nappali felmelegedés mértéke. A következő két napon jó pár fokkal alacsonyabb értékeket mérhetünk, ám hétvégére ismét enyhébb, de nedvesebb légtömegek érkeznek.

Részletek:
Csütörtökön az ország nyugati oldalán itt-ott ködösen, párásan indul a reggel, a minimumok a legtöbb helyen +3 és +8 fok közé csökkennek. A hidegre érzékeny északi tájakon, kis körzetekben, azonban már ezen a napon is számítani kell gyenge talajmenti fagyra.
A ködfoltok feloszlását követően gyengén felhős égbolt várható sok napsütéssel, gomolyfelhők az északi megyék fölött alakulnak ki. A nap előrehaladtával keleten az észak-keleti, nyugaton a dél-keleti szél élénkül meg, a csúcsértékek 12, 16 fok között maradnak.

Pénteken a derült keleti oldalon hűvösen, fagyosan, -2, +2 fok közötti minimumokkal indul a reggel, talajmenti fagy nagy területen és több helyen várható. Ezzel szemben a felhősebb nyugati tájakon enyhébb marad a hajnal, arra +3, +7 fok valószínű.
A fagyos hőmérsékletek mellett a Duna vonalától keletre zúzmarás ködmezők csökkentik a látótávolságot és csak nehezen oszlanak majd.

fagyos lesz a péntek reggel
10.21, péntek: keleten fagyos, ködös lesz a reggel – Windy


Napközben a kezdeti napsütést követően egyre több és vastagabb frontfelhőzet érkezik északnyugat felől, egy-egy zápor az északi határvidékeken fordulhat elő, csapadék inkább a szombati napra lesz több tájegységen jellemző. Élénk, helyenként erős délies szél várható, a csúcsértékek 12, 18 fok között mérhetőek.

Hétvégén már délies marad a légmozgás és sok lesz a felhő, így további fagyokra egyenlőre nincs kilátás.